Lisa
Lisa / 15.09.2022

'Change is the only constant in life'

We kennen allemaal wel de uitspraak ‘Change is the only constant in life’ (Heraclitus, Griekse filosoof), maar kennen we de ware betekenis en weten we deze te integreren in ons leven?

Hoewel verandering een wetmatigheid is, kan verandering ook angst inboezemen, angst voor het onbekende. Naast angst kan verandering ook verlichting brengen, zeker als je te maken hebt met een vervelende situatie. Dan kan het gegeven van verandering juist een gevoel van lichtheid geven.

En zoals de bekende uitspraak al zegt, de enige vastigheid die we hebben is verandering en zonder verandering geen groei, zonder verandering geen bevrijding, zonder verandering geen wijze lessen.
Neem bijvoorbeeld de natuur als leermeester. De natuur leert je de rijkdom van verandering inzien. Transformatie en mutatie zijn in de natuur niet weg te denken; immers van een boom die haar blaadjes niet laat vallen zullen de bladeren kapotvriezen en zal de boom veel energie verliezen. Ook een rups gaat vol overgave het onbekende tegemoet in haar cocon om daarna uit te vliegen om zich te kunnen voortplanten, zonder deze transformatie zou alles stokken. Maar dit geldt als het ware ook voor onze natuur, ook wij zullen niet vooruitgaan zonder verandering en zullen veel lijden tegenkomen als we altijd vast willen blijven houden aan het bekende.

Dus wellicht kun je, als je tegen weerstand van verandering aanloopt, deze gedachte eens tot je nemen. Misschien is het loslaten van het bekende dan toch niet zo bedreigend als je in eerste instantie gedacht hebt.

Een mooie oefening in het omarmen van loslaten is de volgende:
Vertraag rustig je ademhaling en reciteer in stilte de volgende woorden op het ritme van de adem.

Adem in – en zeg tegen jezelf ‘accepteren’

Adem uit – en zeg tegen jezelf ‘loslaten’


Hierbij kun je een bepaald thema in gedachten nemen, maar ook zonder is dit een fijne oefening in het toelaten van verandering.