Restorative yoga

Restorative Yoga

Voor herstel. Fysiek en mentaal.

Yogablokken

Wanneer Restorative?

Restorative Yoga is ideaal in tijden waarin je lichamelijk en geestelijk wilt herstellen en opbouwen.

In deze tijd waarin stress, druk en onzekerheid veel voorkomt raken steeds meer mensen zichzelf kwijt. Regelmatig hoor je dat iemand zich onrustig voelt en zich niet meer, of nog maar moeilijk, kan ontspannen. Dat de 'aan-knop' niet meer op 'uit' gaat en het lichaam steeds maar in de 'doe- stand' blijft. 

Dat is te verklaren wanneer je naar dieren kijkt. Bij gevaar heeft ons lichaam, net als in de dierenwereld, drie primaire overlevingsreacties: vecht, vlucht of bevries (“fight, flight, or freeze” ). Tijdens spanning zijn onze zintuigen alert. De adrenalinespiegel en bloeddruk gaan snel omhoog. Maar als het gevaar geweken is kunnen we, normaal gesproken, weer ontspannen en herstellen. Om verschillende redenen lukt dit laatste bij steeds meer mensen niet ( goed) meer.

De ‘aanknop’ blijft maar getriggerd waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt en chronische stress opbouwt. Op de langere termijn kan dit schadelijk zijn. Omdat je niet meer weet, of eigenlijk omdat je onderbewuste niet meer weet hoe je je weer ontspant onstaan klachten als oververmoeidheid, slaapproblemen of angstaanvallen en dat kan uiteindelijk tot bijvoorbeeld een burn-out of depressie leiden.

Restorative Yoga

Rust, herstel en kalmte

Door Restorative Yoga nodig je je parasympatisch zenuwstelsel (rust, herstel, kalmte) uit haar taak weer te herinneren (de 'uitknop').

Deze vorm van yoga vraagt geen inspanning. Het is een passieve vorm met een meditatief karakter. In een liggende of zittende pose word je ondersteund door kussens en dekens. Je lichaam wordt zo uitgenodigd om in een comfortabele houding te zijn waardoor spierspanning wordt losgelaten. Je ademhaling en spijsvertering vertragen, je zenuwstelsel kalmeert en je bloeddruk daalt. Eigenlijk vertragen alle systemen, waardoor lichaam en geest kunnen rusten. Na ± 10 minuten rusten kan de herstelfase optreden. Je kan het gevoel krijgen dat tijd verdwijnt en je komt uit de ‘doe-modus’. Langzaam kom je in een andere bewustzijnslaag, ook wel een ‘zijn-modus’ genaamd.

Restorative Yoga betekent dus herstellende yoga. Je krijgt de gelegenheid om te herstellen van dagelijkse en chronische stress. Deze yogavorm is dan ook uitermate geschikt voor stressgerelateerde klachten. Restorative Yoga kan daarnaast ondersteuning bieden bij chronische aandoeningen of chronische pijn en tijdens het herstellen van een blessure of operatie. Vrouwen kunnen veel baat hebben bij Restorative Yoga wanneer ze te maken hebben met hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap, in een ivf-traject of in de overgang. Ook voor mensen die in behandeling zijn voor kanker biedt Restorative Yoga mogelijkheden, zowel voor, tijdens als na een chemokuur.

Restorative yoga

De hele les is gericht op vertragen, het ontspannen van het lichaam en verstillen van de geest. Het doel is om te verzachten, rusten, ontspannen en herstellen. Een belangrijke voorwaarde voor een Restorative Yogales is een stille en rustige omgeving. Zonder muziek, omdat stilte en rust heilzaam zijn voor een overprikkeld lichaam en brein.

Een sessie van 60 minuten biedt hooguit 3 restorative poses en Savasana.

Docente Kathaline volgde de teacher training Restorative Yoga door Lizzie Lasater bij YogaMoves in Utrecht.