Lesaanbod

Yoga en Pilates

Het verschil tussen Yoga en Pilates
Joseph Pilates bestudeerde, rond 1900, naast gymnastiek ook oosterse bewegingsvormen zoals yoga, zen en Tai Chi. Dit lijkt lang geleden, maar dat is vergeleken met yoga, dat al 5000 jaar geleden beoefend werd, nog maar heel kort geleden.

Beiden bewegingsvormen zijn gebaseerd op de connectie tussen lichaam en geest én maken gebruik van de ademhaling als focuspunt. Waar bij yoga de adem gebruikt wordt om in een meer kalmere en meditatieve staat te raken en je naar je buik ademt, ligt de focus bij Pilates op het versterken van je core, je spant je buikspieren aan en ademt meer in je borst en rug.

Daarnaast is yoga meer dan alleen bewegen, het is een excellente vorm van ontspanning zoeken en je lichaam in balans brengen.

Yoga veel meer is dan enkel het uitvoeren van houdingen (asana’s). De lichaam-geest connectie is bij yoga sterker aanwezig. De yogi’s uit India wilden een hoger bewustzijn creëren en ook vandaag de dag draait het bij veel yogavormen om spiritualiteit. Maar worden er ook moderne yogavormen beoefend zoals alignment yoga, gericht op het skelet en spieropbouw. Met yoga werkt je aan je lichaam, stel je jezelf open, in balans en zacht. Binnen de yogalessen wordt er geoefend met aandacht voor de verstilling, je ademhaling en balans in je lichaam.

Pilates

Pilates Basic en Intermediate

De principes die je bij het bewegen gebruikt zijn: ademhaling, concentratie, controle, precisie, centre en flow. Door de principes toe te passen is na een uur Pilates je hoofd leeg en je lichaam soepel en in balans. De focus van Pilates op het versterken van je core.

Iedere les start een beginmeditatie, met het verkennen van het lichaam, fysiek en mentaal. Je keert naar binnen en maakt de verbinding tussen het hoofd en het lichaam. Wekelijks wordt er een gevarieerd aanbod van oefeningen op de mat opgenomen in de les. Er wordt gewerkt met ‘small equipment’: ballen, ringen, rollen en ander klein materiaal.

Met Pilates train je alle spieren van je lichaam door een unieke serie oefeningen. De principes die je bij het bewegen gebruikt zijn: ademhaling, concentratie, controle, precisie, centre en flow. Door de principes toe te passen is na een uur Pilates je hoofd leeg en je lichaam soepel en in balans.

Heb je al ervaring met Pilates? Dan nodigen wij jou uit om eens een Pilates Intermediate les bij te wonen. Tijdens deze les wordt ervan uitgegaan dat je de basisoefeningen al kent en lig het tempo hoger dan in de Pilates Basic les. 

vinyasa

Yoga

Critical Alignment
is een moderne yogastijl die het uitlijnen van het skelet centraal stelt. Vanuit alignment kun je vrij bewegen. Daarvoor ontwikkel je souplesse in spier- en bindweefsel en kracht en coördinatie in je bewegings- en houdingsspieren.

Yin Yoga
is dé tegenhanger voor alle activiteiten in je leven.
Denk aan sporten, maar ook alles waar je druk door bent in je hoofd. Spieren trainen doe je door te bewegen, yin yoga werkt op bindweefsel.

Restorative Yoga
Herstellen na veel activiteit, fysiek of mentaal staat centraal. De zachte benadering in de ondersteunde houdingen helpt je bij het diep ontspannen van het lichaam en het versterken van het contact tussen lichaam en geest. Dit kan ook heilzaam zijn als je herstellende bent van ziekte.

Vinyasa Flow Yoga
Ook Power Yoga is een actieve, dynamische yogavorm waarin verschillende houdingen worden afgewisseld op het ritme van de adem. Ideaal om tijdens intensieve beweging beweging je focus op het 'hier en nu' te oefenen.

Meditatie
Een uur met ontspanning, inzicht en ruimte voor lichaam en mind. Tijdens deze lessen maak je kennis met verschillende vormen van meditatie. Denk bijvoorbeeld inzichtsmeditatie (Vipassana), ademmeditaties, mindful bewegen en Yoga Nidra.

restorative

Fysiek en mentaal herstel

Bij zowel fysieke als mentale klachten kunnen verschillende lesvormen die wij bieden heilzaam zijn.

Pilates Medisch kan uitkomst bieden als je herstellende bent van een operatie of ziekte. Tijdens de lessen gaan we altijd uit van wat er wel mogelijk is en we proberen het hoogst haalbare te bereiken. Pilates staat bekend als een veilige vorm van trainen, maar tijdens deze lessen letten we op de haalbaarheid van een oefening. Twijfelen we of een oefening wel passend/haalbaar is dan overleggen we met onze collega behandelaars.

Restorative Yoga is ideaal in tijden waarin je lichamelijk en geestelijk wilt herstellen en opbouwen.
Herstellen na veel activiteit, fysiek of mentaal staat centraal. De zachte benadering in de ondersteunde houdingen helpt je bij het diep ontspannen van het lichaam en het versterken van het contact tussen lichaam en geest. Dit kan ook heilzaam zijn als je herstellende bent van ziekte.

1

Kom je bij ons een les volgen?

Schrijf je bovenaan de pagina in voor een proefles, of